Tegenwoordig bestaan er smartphones in alle prijsklassen, maar wanneer je voor een goedkoper toestel kiest, blijft de vraag natuurlijk altijd: “Mag je wel iets verwachten voor zo’n lage prijs?”. Het antwoord wat ik dan altijd geef is volmondig ja. Maar je moet wél goed onderzoeken wat je in huis haalt. Ik heb de afgelopen maanden wat onderzoek gedaan en in deze blog vertel ik alles over één van de huidige budgettoppers!
In de periode dat alle aandacht uitging naar de nieuwe iPhone 12-series van Apple, kwam Xiaomi namelijk met een behoorlijke prijsvechter. De naam van het beestje? De Xiaomi Poco M3. Vanaf slechts €179,- heb je ‘m al! Klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet.
Ik heb ‘m zelf een maand lang getest en – stiekem – heb ik ‘m zelfs tijdens de publicatie van deze blog nog steeds als primaire telefoon. Inmiddels zijn we zelfs al 3 maanden verder. Ongelofelijk als je meeweegt dat ik op de Poco M3 ben overgestapt vanuit de OnePlus 7 Pro – een vlaggenschip binnen de middelhoge prijsklasse.
First things first: een accu waar je blij van wordt!
Als je accu’s van toestellen vergelijkt kom je er maar weinig tegen met een capaciteit van 6000mAh. Zo heeft de nieuwste Samsung Galaxy S21 ultra (t.w.v. €1250,-) bijvoorbeeld maar een 5000mAh batterij. Nu zegt dit cijfer lang niet alles, maar de Poco M3 met zijn 60Hz scherm en zuinige chipset gaat super om met deze batterijcapaciteit.
Als intense gebruiker (meer dan 3 uur schermtijd per dag) kan ik het toestel makkelijk twee dagen gebruiken zonder ‘m op te laden. Wanneer het toestel weinig gebruikt wordt, kan het zelfs tot 5 dagen meegaan zonder ‘m op te laden (!). Daarbij komt óók nog eens dat het toestel beschikt over 20W snelladen – net zoveel als de nieuwe iPhone 12 Pro series!
Ingebouwde powerbank?!
Als je toestel dagelijks opgeladen wordt, zul je zelden onder de 50% accupercentage komen. Er is dus ruimte voor meer, dacht Xiaomi. Vandaar dat ze een functie hebben ingebouwd waarmee je met je Poco M3 andere apparaten kunt voorzien van een beetje extra power. Met de juiste kabel kun je een andere telefoon, draadloze oortjes, of elk ander apparaat dat oplaadbaar is, opladen met je Poco M3. In feite functioneert de telefoon dus óók als powerbank.
Prima foto’s en video’s
Ook de camera’s van de Poco M3 zijn niet mis met een 48 Megapixel camera aan de achterkant en een 8 MP selfie camera. Het enige minpuntje is dat de camera’s soms iets minder presteren als er weinig licht aanwezig is. Aan de rest van de camerasensoren en software kan ik veel woorden wijden, maar ik zou zeggen: beoordeel de kwaliteit aan de hand van een aantal zelf geschoten kiekjes. De laatste twee foto’s zijn overigens genomen met wat minder licht (in nachtmodus), zo kun je zien wat er gebeurt met de foto’s bij een lage belichting – dat is wel zo eerlijk, toch?!
Klik op de afbeelding om de ware grootte te zien
Nog een aantal specificaties van het toestel
Verder heeft de Xiaomi Poco M3 nog een aantal functies die je op toestellen in deze prijsklasse zelden ziet:
- Verkrijgbaar met 64GB/128GB geheugen
- ‘Low Blue Light’ certificaat uitgegeven door TÜV SUD
- Full-HD+ scherm (1080×2340)
- Stereo speakers
- AUX-poort (3,5mm jack)
- Vingerafdrukscanner (op de ontgrendelknop aan de zijkant)
- Te gebruiken als afstandsbediening (voor bv. je televisie)
Concluderend
Al met al krijg je met de Xiaomi Poco M3 ontzettend veel waar voor je geld. Daarom raden we ‘m graag aan bij alle licht- en middelzware telefoongebruikers die voor niet al te veel geld een mooie smartphone willen hebben. Wil je echter werken met zwaardere apps (denk aan grote gameapps), dan raden we je aan om bijvoorbeeld eens te kijken naar de krachtigere OnePlus Nord.
Voor zover bekend zijn we de enige winkel in Nederland waarbij je dit toestel kan afhalen én meteen gratis je data kan laten overzetten. Oh, en van Xiaomi krijg je er nog eens een gratis hoesje bij! Dus, wat houdt je nog tegen?!